Az alkoholizmus kezelésének új módszere a Felépülőknél.

Szponzorált tartalom

“alkoholista kezelése” kifejezés a Felépülők - Családi Felépülés Központ - oldalára

“alkoholista kezelése” kifejezés a Felépülők – Családi Felépülés Központ – oldalára

Új év, új lehetőségek, szokták mondani. Azonban én úgy látom, nem feltétlen kéne megvárni az újévet a fogadalmakkal. Persze jó azt gondolni, hogy tiszta lappal indulhatunk, ahogyan az óesztendőtől elbúcsúzunk. De miért nem úgy állunk hozzá, hogy minden nap, az év bármelyik időszakában kezdhetünk új életet, ha szeretnénk?! Én mindig is így álltam az élet dolgaihoz, mert nem hiszek abban, hogy a januárnak különösebb szerepe lehet abban, ha a fogadalom mégis hosszú távon betarttatik.

 

Erős akarat, határozottság, céltudatosság! Azt hinnétek, hogy csak az az erős, aki sosem bizonytalanodik el? Aki soha nem gondol arra, hogy feladja? Mielőtt még teljesen átmennék motivációs előadó stílusba – amit nem szeretnék -, hadd konkretizáljam: még ha nem is gondolnátok rólam, sajnos volt olyan időszaka az életemnek, amikor meggyűlt a gondom az alkohollal. Nem vagyok rá büszke, de nem is szégyellem. Életemnek egy olyan szakasza volt, amikor sajnos az volt számomra az egyetlen menedék – egy olyan lehetőség, amivel abba a világba merülhettem, ahol nem kell szembesülnöm a problémákkal… Ahol a mellkasomról eltűnik az a szorongató érzés, az idő cseppfolyóssá válik és többségében minden olyan szépnek tűnik. Sokan – csakúgy, mint én is a múltban – magasan funkcionáló alkoholisták, akik a mindennapi feladataikat ugyanúgy el tudják látni, sőt talán a közeli barátoknak sem esik le, hogy az egyénnek problémája akadt az itallal.

Erről a jelenségről a múltkor olvastam, amikor az “alkoholista kezelése” kereső kifejezésre egy érdekes oldalra bukkantam. Bár már több mint tizenöt éve nem iszom, gyakran olvasok a témában, hiszen ez már örök “keresztem”. Az “alkoholista kezelése” kifejezés a Felépülők – Családi Felépülés Központ – oldalára vezetett, ahol kifejezetten függők kezelésével foglalkoznak. Az általuk kidolgozott módszertan fő eleme a 28 napos bentlakásos program, amely során nyugodt környezetben, sorstársakkal és segítőkkel körbevéve kap elméleti és gyakorlati útmutatást a függő, hogy megkezdhesse alkohol nélküli, új életét.

 

Az oldalon a már említett magasan funkcionáló alkoholistákról kezdtem olvasni először. Ezt az írást a “Blog” menüpontjuk alatt találjuk meg, több, szintén hasznos és érdekes bejegyzés társaságában. A magasan funkcionáló alkoholistákról szóló szerintem korunk egyik legfontosabb problémájára hívja fel a figyelmet. A cikkből megtudhatjuk, hogy ez a fajta függés azért a legveszélyesebb, mert csak akkor mutatkoznak intő jelek, ha már tényleg nagy a baj. Odáig a probléma egészen rejtve marad, hiszen a függő nem esik ki a munkából, ápolja szociális kapcsolatait, azaz élete különböző területein, sokféle szerepében alapvetően helyt áll. Kifejezetten a felső-középosztályra, magas beosztású személyekre jellemző a magasan funkcionáló alkoholizmus, akik szorongásaikat, félelmeiket kívánják “leküzdeni” – valójában elnyomni – az alkohol “segítségével”.
A többi blogbejegyzést is érdemes elolvasni: betekintést nyerhetünk például az alkoholizmus fokozataiba, azaz jobban megérthetjük, hol kezdődik az alkoholbetegség valójában, egy másik cikk azt a kérdéskört vizsgálja meg, hogyan hat egy gyermekre, ha az egyik szülője (magasan funkcionáló) alkoholista, ezek mellett pedig személyes vallomást is olvashatunk felépülő/felépült alkoholistáktól.

 

De mi is maga a program, ami – ha nem túl szépen akarunk fogalmazni – az alkoholista kezelésére nyújt megoldást? Ez a 28 napos bentlakásos program a Minnesota-modellen alapszik. Egyéni és kiscsoportos foglalkozás is zajlik a hetek során, amelyet a kiemelkedően nyugodt, természetközeli környezet által nyújtotta lehetőségek egészítenek ki és koronáznak meg. Ez a koncepció fontos része, hiszen nem pusztán azért segíti az eredményességet a környezetváltozás, mert az egyén kikerül az addigi megszokott közegéből – ahol függő lett -, hanem távol a világ zajától a befelé fordulás, a lelassulás és az új szokások elsajátítása is könnyebbé válik. (Ezekkel felvértezve pedig a “visszatérés” sem hozhat kudarcot.) A Balatonhoz közeli kis településen kialakított ház környéke csalogat a kirándulásra, sétákra, szabadtéri programokra, amik előre tervezett részei a leszokást segítő metódusnak. Emellett, illetve a segítőkkel és sorstársakkal közös foglalkozásokon kívül a hozzátartozóknak is lehetőségük van a látogatásra, hiszen a modell fontos eleme, hogy a kialakult problémát rendszerben szemléli – az alkoholfüggő pedig a családi rendszerének része. Ilyen értelemben véve a hozzátartozóknak is “gyógyulniuk” kell, amihez minden lehetséges támogatást meg is kapnak – különböző edukációs programok és konzultációk során.

 

A programról, árakról és a bekerülés módjáról részletesen olvashatunk a weboldalon. A hozzátartozóknak és az alkoholizmussal küzdőknek is számos hasznos információt rejtenek a különböző menüpontok. A főoldalon a bemutatkozás és egy-egy rövidebb összefoglaló található, legalul pedig két kiemelt videós tartalom. A hozzátartozókhoz és az árakról is szól egy rész, a blogot és a kapcsolatfelvételi lehetőségeket szintén egy-egy menüpont rejti. A “Rólunk” és az “Alkoholizmus kezelése” fület lenyitva további képeket, információkat láthatunk és a szakemberek bemutatkozását.

Fantasztikus, hogy létrejött ez a program!