Ne bízza a véletlenre, számolja ki nyugdíját!

Kiszámolhatja a biztosítást!

Elképesztően sok tévhit van a nyugdíj kiszámításával kapcsolatban. Szerencsére sok oldal megannyi szakértője arra törekszik, hogy igenis megoldást kínáljon a problémára. Egy speciális kalkulátornak köszönhetően, bárki gyorsan kiszámolhatja a nyugdíját. Mielőtt bárki is használni kezdi azt, azt gondolja, hogy a nyugdíj kiszámításában a legfontosabbnak az utolsó 5 évi átlagbér számít. Azonban ez tévhit.

Jogosan merül fel sokakban a kérdés, hogy akkor mi alapján történik ez? Nos, az állami nyugdíj kiszámítása röviden úgy megy végbe, hogy az ezzel foglalkozó személyek megállapítanak egy nettó életpálya átlagkeresetet a ledolgozott időszakra. Ez azt jelenti, hogy átlagosan mekkora összegre volt bejelentve a munkaviszonyban lévő személy az élete során. A kapott összeget aztán arányosítják a ténylegesen ledolgozott évek számával és így születik meg a várható nyugdíj össze.

Ezt bárki kiszámolhatja a kalkulátor segítségével. Aki jobban bele akarja ásni magát a témába, annak tudnia kell, hogy mit takar a nettó életpálya átlagbér. Ennek az alapja az úgynevezett szolgálati idő, amelyik 1988. január 1-től a nyugdíjba vonulás pillanatáig tart. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság ebben az időszakban vizsgálhatja meg, hogy az embernek milyen bérjellegű jövedelme is volt. A különböző évek juttatásait aztán egy valorizációs eljárással szintre hozzák. Ebből pedig egy átlagot vonnak le.

Természetesen, akit ez nem érdekel annyira, jól teszi, ha a kalkulátort választja, aminek köszönhetően percek alatt kiszámolhatja az egészet. A komplexebb számolásnál említést érdemel még a jogosultsági idő. A szolgálati idő alapján kiszámolt nettó életpálya átlagbért ezután összevetik ezzel. Mit is jelent ez? Ez arra utal, hogy valójában milyen hosszú volt az időszak, amikor a nyugdíjjárulékot fizették az illető személy után. A jogosultsági idő években van meghatározva. Akinek se kedve, se ideje nincs ezzel időt vesztegetni, az biztosan jobban jár, ha inkább a kalkulátor mellett dönt, amelyiknek egyszerű kezelési felületének köszönhetően, bárki kiszámolhatja a nyugdíját.